NS: 14% reizigersgroei in 5 jaar

Het aantal treinreizigers is tussen begin 2015 en eind 2019 met 14 procent gegroeid. NS verwacht dat de groei de komende jaren door zal zetten. Dat heeft het spoorbedrijf donderdag bekend gemaakt.

Groei ondanks duurder treinkaartje

Ook het afgelopen jaar was er sprake van groei. In vergelijking met eind 2018 is het aantal reizigers met 3,3% gegroeid. NS had eerder gewaarschuwd dat dit jaar mogelijk minder reizigers voor de trein zouden kiezen, omdat de treinkaartjes door de BTW-verhoging duurder werden.

Veel nieuwe reizigers kiezen voor de trein vanwege de filedruk op de weg. “Ook de economische ontwikkeling helpt”, zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze. Hij vervolgt: “We hebben nu een behoorlijke groei gezien, maar die groei zou waarschijnlijk nog hoger zijn uitgepakt als de BTW niet was verhoogd.”

Stiptheid

NS heeft donderdag ook een eindejaarsprognose gegeven over de verwachte resultaten. Het spoorbedrijf denkt alle afspraken met het ministerie van Infrastructuur te kunnen waarmaken. De stiptheid blijft op hetzelfde niveau als in 2018. Voor de HSL is er sprake van een lichte toename. Was in 2018 nog 17,5% van de HSL-reizigers 5 minuten of meer te laat, in 2017 is dat gedaald naar 16,6%. Van de rijksoverheid mag maximaal 17,9% van de treinreizigers op de HSL vertraging hebben.

Op het volledige hoofdrailnet scoort NS veel beter. Daar heeft gemiddeld slechts 7.4% van alle treinreizigers een vertraging van 5 minuten of meer. Voor deze eindejaarprognose maakt NS gebruik van de prestatiecijfers van de maanden januari – november 2019 en historische data over de maand december.

Midreview

Voor NS is 2019 een belangrijk jaar. Op basis van de resultaten tot en met 2019 maakt het ministerie van infrastructuur een tussenbalans op van de huidige concessieperiode. In 2025 loopt de huidige concessie af. De Tweede Kamer zal mede op basis van de midreview, zoals de tussenbalans heet, bepalen of NS ook na 2025 het hoofdrailnet onderhands gegund krijgt.

NS hoopt dat de tweede helft van de concessies de resultaten op bijvoorbeeld de hogesnelheidslijn zullen verbeteren. De verwachting is dat de nieuwe treinen van het type ICNG zullen bijdragen aan een hogere punctualiteit op de snelle spoorlijn.

This post was last modified on 7 december 2019 10:13

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug