1 miljard tekort dreigt bij NS. Spoorbedrijf wil lagere kosten

De Nederlandse Spoorwegen vragen aan het kabinet om bepaalde kosten voorlopig niet of minder te hoeven betalen. “We dreigen aan het eind van het jaar een miljard tekort te gaan komen aan inkomsten terwijl onze kosten doorlopen”, zei NS-topman Roger van Boxtel vrijdag in de talkshow OP1.

Gebruikersvergoeding

Volgens Van Boxtel mist NS in juni een half miljard aan inkomsten en aan het eind van het jaar een miljard euro. “Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen. We betalen een concessieprijs voor het rijden om het hoofdrailnet, voor het rijden op het hogesnelheidslijn en we betalen ProRail voor het gebruik van het spoor. Daar hoop ik echt van dat het kabinet zou zeggen, dat hoef je voorlopig niet te betalen.”

Dat gaat om honderden miljoenen. Alleen al de gebruikersvergoeding bedroeg vorig jaar 250 miljoen euro. Dat bedrag zal nu waarschijnlijk aanzienlijk lager uitvallen, omdat de gebruikersvergoeding afhangt van het aantal treinritten en het gewicht van een trein. De gebruikersvergoeding moet normaal binnen 30 dagen worden betaald, spoorbeheerder ProRail heeft die termijn nu verlengd naar 90 dagen.

Concessievergoeding

Voor zover bekend moet NS daarnaast 100 miljoen per jaar betalen voor de HSL-concessie en nog eens 80 miljoen per jaar voor de hoofdrailnetconcessie. Als die nu niet betaald zouden hoeven te worden, zou dat NS enorm schelen. “Dan kan NS de kosten blijven maken om de trein elke dag te laten rijden”, zei Van Boxtel in het programma.

Mondkapjes

De NS-topman uitte daarnaast twijfels bij de 1,5 meterregeling voor het openbaar vervoer. “Ik denk niet dat 1,5 afstand in het openbaar vervoer kan. Als je dat eist, kun je hooguit 25 of 30 procent van het aantal mensen kwijt in de trein of in de tram. Dat kan niet.

“Van Boxtel wil met het kabinet en met de reizigers meedenken over een ‘intelligente open-up’. “Het wordt onafwendbaar dat wij onze mensen mondkapjes gaan geven en de overheid zal moeten gaan nadenken hoe ze de mensen zover kunnen krijgen dat ze mondkapjes gaan gebruiken.”

© Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 3 mei 2020 10:41

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug