Weekend Praag
13 sep 2010 13:57
Praag, hoofdstad van Tsjechië, voormalig Tsjecho-Slowakije, staat bekend als een van de mooiste steden van Europa. En met recht. Samen met mijn zus Valentina vertrok ik op woensdag 25 augustus met de trein naar Praag. Vele Europese steden hebben wij bezocht, maar daarvan zijn de voormalig Oostbloklanden op één hand te tellen. Net als veel vrienden en familie zijn wij geneigd om in de zomer naar warme landen te trekken en vergeten daarbij de parels die zich bevinden in de rest van Europa. Praag is zo’n parel die absoluut de moeite waard is om te bezoeken.
Door Estrella Reyes-Pinto en Valentina Reyes-Pinto
Old Prague Hostel
Donderdagochtend kwamen we na een 13 uur durende reis aan in Praag. We zijn lopend naar ons hostel gegaan, omdat wij de tip hadden gekregen niet een taxi te nemen vanwege corrupte taxichauffeurs. Het Old Prague Hostel is gelegen in het oude centrum van Praag dichtbij het centrale plein. Het voordeel van dit hostel is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand zijn, waardoor je geld bespaart op het openbaar vervoer. Het hostel is een aanrader voor jong en oud, door de ligging, sfeer, comfort en hygiëne. Wij konden pas inchecken na twee uur ’s middags en dus besloten we onze bagage in het hostel te laten en de stad te gaan verkennen.
Stare Mesto
Praag is een prachtige oude stad, bestaande uit kleurige hoge gebouwen, paleizen, kerken en bruggen in voornamelijk barokke en gotische stijl. Overal waar je kijkt, word je verrast door mooie straatjes en pleintjes. Wij liepen richting het centrale plein in het oude stadsdeel Stare Mesto. De belangrijkste bezienswaardigheid op dit plein is de astronomische klok. Wij genoten van het uitzicht op het stadhuis en de verschillende kerken die het plein rijk is. Na ‘s avonds te hebben gegeten bij een pizzeria liepen wij terug naar het hostel. In een klein straatje werden we aangetrokken door de opzwepende tonen van een Tsjechisch jazzbandje. Nieuwsgierig liepen wij het café binnen en kwamen uit op een gezellig binnenplaatsje. Met een Mojito in de hand genoten wij van de vrolijke muziek van het charmante, vijfkoppige jazzensemble dat bij iedere bezoeker een lach op het gezicht wist te toveren.
Jozefov
De volgende dag besloten we de dag te beginnen in het beroemde Joodse kwartier. In deze wijk liggen meerdere synagogen, een museum en het Joodse begraafplaats. De schoonheid van sommige synagogen ging voor een deel verloren door de massa’s toeristen die overal rondliepen. De enige plek waar wij daar geen last van hadden, was de Joodse begraafplaats. Gedurende drie eeuwen werden alle Joodse mensen in Praag hier begraven. Er zijn twaalfduizend grafstenen, maar daaronder liggen in werkelijkheid honderdduizenden doden, opgestapeld wegens plaatsgebrek. Tussen de graven door zijn paadjes voor bezoekers aangelegd. De begraafplaats was voor ons zo indrukwekkend omdat hij afwijkt van de westerse begraafplaatsen. Het kerkhof is een wirwar van scheve, vervallen grafstenen die worden afgewisseld door grote donkere bomen die het aanzicht nog indrukwekkender maken.
Tsjechische cuisine en uitgaan in Praag
Typisch Tsjechische gerechten zijn voornamelijk vleesgerechten met brood en dumplings, gekookte ballen van deeg. In een groot restaurant waar zich voornamelijk Tsjechen bevonden, besloten wij zaterdagavond een echt Tsjechisch gerecht te proberen: Goulash. Al snel kwamen wij tot de conclusie dat de Tsjechische cuisine niet tot onze favoriete keuken behoorde, omdat het eten behoorlijk zwaar op de maag valt. Daarom besloten wij na het eten het uitgaansleven te ontdekken en de deegballen er weer af te dansen. Het uitgaansleven in Praag is zeer divers. Er zijn veel bars en clubs waar je kunt dansen of een van de vele biersoorten kunt uitproberen. Wij besloten mee te gaan met door het hostel georganiseerde kroegentocht, waarbij je met een grote groep mensen drie verschillende clubs bezoekt. Het leuke hieraan is dat door de organisatie bewust gekozen is om niet naar toeristische clubs te gaan, maar juist naar de uitgaansgelegenheden waar de lokale bevolking ook komt. Tegen vier uur kropen wij voldaan en stilletjes ons bed in om onze kamergenoten niet wakker te maken.
Jaarmarkt
In augustus is er een week lang Jaarmarkt in Praag, toevallig precies in de week dat wij er waren, mazzel! Een jaarmarkt in Praag houdt in dat vele volksdansgroepen van over de hele wereld er gratis optreden. Verder is er een markt bestaande uit houten huisjes waar typisch Tsjechische gerechten en handwerk worden verkocht. Zondag waren wij aan het winkelen in het nieuwe stadsdeel Nove Mesto, waar wij verrast werden door een aantal dansgroepen. Op een open plein vertoonden zij hun danskunsten die werden begeleid door traditionele muziek en zang. De hele dag was het bewolkt geweest, maar plotseling begon het te stortregenen. Wij vluchtten samen met de prachtig geklede artiesten en andere toeristen de dichtstbijzijnde kledingwinkel in. Terwijl wij aan het schuilen waren, raakten een Mexicaanse violist en Belgische accordeonspeler aan de praat. Dat wil zeggen, in weinig Engelse woorden maakten ze aan elkaar duidelijk welke liederen zij konden spelen. En zo ontstond, midden in de kledingwinkel, een ontzettend vrolijke samenspel. De muzikanten improviseerden en speelden Mexicaanse en Belgische liederen door elkaar heen, waarbij wij en het winkelde publiek geen seconde stil konden blijven staan maar vrolijk meeklapten en dansten op het ritme van de melodie.
Charles Bridge en de burcht
Maandag besloten wij de andere kant van de stad te verkennen. De verschillende wijken worden opgesplitst door de rivier Moldau. Over de rivier liggen meerdere bruggen, waaronder de bekende Charles Bridge. Deze brug heeft mooie bogen en deed mij denken aan de oude brug in Maastricht, mijn geboortestad. Op de Charles Bridge staat op gezette afstand een groot donker standbeeld. Bij een bepaald beeld van een man die in het verleden van de brug is gegooid, is een koperen plek. Volgende de legende is je terugkomst naar Praag verzekerd als je deze plek aanraakt, dus heb ik met veel enthousiasme staan wrijven.
Op de meeste ansichtkaarten van Praag zie je de Charles Bridge met op de achtergrond de burcht. Vanaf de brug liepen wij richting de burcht en passeerden daarbij de Nicolaaskerk. De kerk heeft een rond koepeldak, waardoor hij ons deed denken aan de Berliner Dom. Net zoals in de vele andere kerken in Praag worden ook in deze kerk klassieke concerten gegeven. Na ons bezoek aan de Nicolaaskerk vervolgden wij onze weg en klommen de trappen op die ons leidde naar ons einddoel. Bovenop de berg bevindt zich een complex van onder andere de burcht, kerken, paleizen en musea. Door de grote diversiteit van gebouwen wisten wij niet goed waar we moesten beginnen. Mocht ik ooit terugkomen dan zou ik deelnemen aan een tour, waardoor je in meer gedeeltes komt die je zonder tourgids niet mag bezoeken of überhaupt niet makkelijk kunt vinden. De Sint-Vituskathedraal was mijn favoriet van het complex. De kerk is door de eeuwen heen steeds door verschillende architecten gerenoveerd of verder gebouwd. Hierdoor zijn er verschillende invloeden uit verschillende tijdperken, zoals barok, classicisme en gotische stijl. Tijdens het bezoek in Praag ben ik fan geworden van het werk van de beroemde Jugendstil- kunstenaar Alfons Mucha. Het was voor mij dan ook een heel leuke ontdekking te zien dat er in de Sint-Vituskathedraal een glas-in-lood raam gemaakt door Mucha.
Terug naar huis
Maandagavond hadden wij de luxe om in een eersteklascoupé terug te reizen naar Nederland. Op het treinstation wilden we nog snel een hamburger kopen, maar het staan in de rij duurde langer dan verwacht, zodat we op het laatste moment met de koffers achter ons aan slepend naar de trein moesten rennen. Gelukkig waren wij net op tijd en konden we in ons privé- coupeetje genieten van de maaltijd terwijl de trein Praag weer uitreed.
Ik kijk met veel plezier terug naar mijn tijd in Praag. Het is een prachtige sprookjesstad vol cultuur, muziek en geschiedenis. Ik raad iedere reiziger, jong en oud, dan ook aan om deze stad te bezoeken. Wij hadden het ongeluk dat het weer tegenviel, maar ook dan blijft het een prachtige stad. Ik kan mij niet voorstellen hoe mooi het moet zijn, als de eerste sneeuwvlokken van dit jaar Praag zullen bereiken en de gouden stad zal omhullen in een witte deken.
Handige links: