HSL en Fyra drama kosten samen 11 miljard euro
14 mei 2015 11:00
De parlementaire enquêtecommissie heeft berekend dat het Fyra-debacle 11 miljard euro heeft gekost. "10,8 en een beetje", maakte commissievoorzitter Van Toorenburg eerder deze week bekend op de voorbereidende persconferentie. "En de reiziger heeft niet gekregen wat hem is voorgehouden."
- Zie ook: planning parlementaire enquêtecommissie Fyra
- En: Fyra feiten op een rij (bijgehouden tot half 2013)
De 11 miljard bestaat uit de aanleg van het spoor, de infrastructuur om het spoor heen zoals tunnels en bruggen, de treinen zelf en het onderhoud van reeds aangelegde spoordelen. Daar is nu al sprake van verzakkingen, zodat de kosten nog elke dag oplopen. De meeste kosten zijn gemaakt door het aanleggen van het spoor. Dat geld is niet helemaal weggegooid geld, want ondanks de problemen rijden er nog steeds treinen via de HSL. Alleen minder vaak en minder snel.
Te complex
De commissie heeft naast waarheidsvinding ook het doel verantwoording af te leggen. "Maar we proberen geen tribunaal te zijn". Het drama is volgens de commissievoorzitter ook te complex om één schuldige aan te wijzen.
80 mensen
De afgelopen maanden hoorde de commissie achter de schermen al meer dan tachtig mensen. Het onderzoek gaat onder andere hoe NS de concessie heeft vekregen, waarom treinen van AnsaldoBreda zijn gekocht en waarom de treinen zijn goedgekeurd op het Nederlandse spoor.
Bod
NS won in 2001 de aanbesteding van de hogesnelheidslijn door een onmogelijk hoog bod uit te brengen. NS beloofde bovendien tot drie hogesnelheidstreinen per uur naar België. Het bod van NS werd niet afgekeurd.
V250
Om de treindienst via de hogesnelheidslijn te kunnen uitvoeren werd de Fyra bij de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda besteld. Die treinen moesten met 250 kilometer per uur op de lijn gaan rijden, daarom werden de treinen ook wel V250 genoemd. De treinen hadden al in 2007 geleverd moeten worden, maar pas in 2012 werden ze toegelaten op het Nederlandse spoor.
40 dagen
Nadat de Fyra zijn intrede deed tussen Amsterdam en Brussel werd de trein binnen veertig dagen van het spoor gehaald. Van de Belgische inspectie mochten de treinen niet meer rijden op het Belgische spoor, nadat de trein een bodemplaat had verloren. Vervolgens zijn de treinen nooit meer in de reizigersdienst ingezet
AnsaldoBreda
De Fyra-treinen zijn inmiddels teruggestuurd naar AnsaldoBreda. NS heeft een deel van het geld terug. Als AnsaldoBreda de treinen weet te verkopen krijgt NS nog meer geld terug.
Bron: Treinreiziger.nl / NOS