Veel kritiek op NS plan spitsheffing
03 apr 2010 17:39
De NS plannen voor een mogelijke spitsheffing liggen erg gevoelig. Op twitter hebben hondereden mensen met veel onbegrip gereageerd op het plan. Ook de politieke partijen die tot nu toe hebben gereageerd op het plan zien er niets in.
Sptisheffing
De Telegraaf meldde zaterdag dat de Nederlandse Spoorwegen er over denken om in de spits een extra toeslag te vragen. Volgens het spoorbedrijf is er nauwelijks ruimte om in de spits verder te groeien en is dit bovendien duur.
Het idee van een spitsheffing komt uit de koker van een van de ambtelijke werkgroepen die zich de afgelopen maanden hebben beziggehouden met bezuinigingen die de overheid kan doorvoeren.
De werkgroep oppert ook een tariefsverhoging van 10 procent voor alle kaartjes.
Twitter
Het NS plan levert op twitter honderden reacties op. Vrijwel zonder uitzondering negatief. Zo reageert iemand: "NS wil spitsheffing invoeren!? Willen ze ons nou in de trein hebben of in de auto jagen!?" Anderen wijzen er op dat reizen voor 9 uur al duurder is: "NS wil spitsheffing invoeren. Met een jarenlang beleid van korting na 9 uur is die er toch al? Trein is niet rustiger geworden." Sommigen spreken de hoop uit dat het een vertraagde 1 april grap is: "Zelfs met 1 april grappen zijn ze vertraagt: NS overweegt spitsheffing." Er zijn ook reacties die bij het plan kritische vragen stellen. Zoals Vincent Demmenie: "Kan de NS met spitsheffing ook een zitplaats garanderen in een trein die op tijd rijdt? "
SP
Ook de politiek heeft geen goed woord over voor het idee. De SP noemt het plan van de NS een ´boete voor goed gedrag´ en is fel tegen. Volgens fractievoorzitter Emile Roemer worden reizigers hiermee de trein uit de file in gejaagd. "Als je files wil bestrijden, moet je mensen de auto uit lokken door goede alternatieven te bieden." Roemer pleit juist voor een tariefverlaging buiten de spits.
GroenLinks
GroenLinks moet ook niets van het NS-plan weten. Kamerlid Ineke van Gent is het er op zich mee eens dat spreiding van treinreizigers een goed streven is, maar ziet meer in het flexibiliseren van werktijden. Als mensen meer inspraak hebben over wanneer ze werken, zullen ze de spits volgens haar ook wel mijden.
Een andere optie is volgens GroenLinks om onderwijsinstellingen later te laten beginnen. Dertig procent van de treinreizigers in de spits is volgens Van Gent student.
VVD
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot schoot het plan dat zaterdagochtend in De Telegraaf uit de doeken werd gedaan, al direct in die krant af. Hij noemt het een belachelijk idee. Hij benadrukt dat er wordt gekeken naar bezuinigingen. "Zo´n spitsheffing is een kostenverhoging. Dat gaan we dus niet doen."
PVV en PvdA
Ook de PVV zegt in De Telegraaf niets te zien in het plan. Op twitter reagert ook Diederik Samsom (PvdA) negatief op het idee. "Raar idee: Spitsheffing NS. Verstandig om drukte te willen spreiden. Maar trein moet juist in spits alternatief blijven/worden voor auto."