fbpx

Kamer wil onderzoek naar alternatief Fyra

De Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar een permanent alternatief voor de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel die al maanden stilstaat. Samen met Belgische parlementariërs roept de Kamer zowel het Nederlandse als het Belgische kabinet op om zo´n onderzoek uit te voeren.

Het alternatief voor de Fyra moet een volledige dienstregeling met een frequentie van eens per uur bieden. De Nederlandse Kamerleden willen van staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) ook weten waarom de intercityverbinding tussen Maastricht en Luik (doorgaand naar Brussel) uit de dienstregeling is gehaald. Deze treindienst werd in december 2011 opgeheven. Volgens NMBS moest de trein opgeheven worden omdat de dienstregeling te krap was.

Problemen
De Fyra had in april 2007 van start moeten gaan. Met ruim vijf jaar vertraging werd de Fyra V250 in december in gebruik genomen tussen Amsterdam en Brussel. De start verliep echter allerminst soepel. In januari verloor een treinstel zelfs een bodemplaat. Daarna kreeg de trein een rijverbod in België en werd de trein uit de dienstregeling gehaald.

Frequentie
Sindsdien zit er weinig schot in de zaak. De problemen zijn nog niet verbeterd en de tijdelijke intercity die de Fyra vervangt rijdt niet meer dan acht keer per dag. Op z´n vroegst pas na de zomer kan die trein tien keer per dag gaan rijden, maar 16 keer per dag – zoals de Tweede Kamer wil – is voorlopig nog te ingewikkeld.

Rijkelijk laat
Volgens reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV loopt de Tweede Kamer, evenals het Belgische parlement echter hopeloos achter de feiten aan. "Pas nu serieus vragen om een onderzoek naar alternatieven voor de Fyra, is rijkelijk laat. Al dit voorjaar werd duidelijk dat het Fyra-project gedoemd was te mislukken" zegt voorman Rikus Spithorst woensdag.

Permanent
Eerder schreef staassecretaris Mansveld al dat de tijdelijke intercity naar Brussel mogelijk permanent blijft, maar ze kon daar nog geen uitsluitsel over geven. Omdat er te weinig zekerheid is voor een permanent alternatief, is de gemeente Den Haag begonnen met de aanbesteding van een uurlijkse trein Den Haag – Brussel.

Uitsluitsel
Mansveld hoopt in juni uitsluitsel te krijgen over de kansen dat de Fyra V250 toch weer gaat rijden. De Tweede Kamer houdt op 18 juni een rondetafelgesprek over de Fyra en debatteert er twee dagen later over met Mansveld.

(c) Treinreiziger.nl / ANP