Mansveld: NS moet overslaan stations verantwoorden op website
15 okt 2013 16:26
De Nederlandse Spoorwegen moet zich voortaan ook achteraf verantwoorden als een trein een station voorbij raast om vertraging te voorkomen. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld zou de NS op de website moeten uitleggen waarom een trein een station mist. Dat zei Mansveld dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Mansveld werd aan de tand gevoeld door D66’er Stientje van Veldhoven over de kwestie die reizigersvereniging Rover vorige week wereldkundig maakte. De organisatie zegt steeds vaker meldingen te krijgen van reizigers die niet bij hun station konden uitstappen. Ze werden gedwongen om mee te rijden naar het volgende station om daarna weer terug te keren.
Punctualiteit
”Het zal je maar gebeuren. In de stromende regen sta je te wachten op de trein. En dan rijd hij voorbij”, zei Van Veldhoven. Zij wilde weten hoe vaak de NS stations overslaat en of deze praktijk misschien is ingegeven om onder slechte punctualiteitscijfers uit te komen.
Olievlek
Voor de bewindsvrouw staat voorop dat de dienstregeling wordt uitgevoerd. Maar ze heeft tegelijk begrip voor de uitleg van de NS. Wanneer de treinen af en toe niet doorrijden, kan de vertraging zich als een ‘olievlek’ uitspreiden over het spoor, waardoor nog meer reizigers gedupeerd zouden raken. En het gebeurt alleen bij ‘ingrijpende incidenten’, bijvoorbeeld wanneer iemand zelfmoord heeft gepleegd op het spoor.
Transparanter
Mansveld vindt dat de NS hier transparant over moet zijn en reizigers tijdig moet informeren, zodat die niet voor een verrassing komen te staan. De bewindsvrouw ontkende dat de NS doorrijdt om de punctualiteit op te poetsen. Meestal is al sprake van zo’n vertraging waardoor het overslaan van stations ook niet meer helpt.
Nooit vermeld
Onder andere de trein Zwolle – Roosendaal slaat bij vertraging van soms tien a vijftien minuten de stations Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent over. Als dit gebeurd wordt dit nooit vermeld bij de actuele vertrektijden van station Arnhem. Wel hoort dit omgeroepen te worden.
Niet wenselijk
NS gaf in een eerdere reactie aan het beeld dat Rover schetst te herkennen. "Het komt voor. Hoe vaak kan ik niet zeggen", zei een woordvoerder eerder. Hij benadruktte dat dat ´absoluut niet wenselijk´ is, maar dat het door incidenten soms niet anders kan. In veel gevallen hoeven reizigers volgens NS niet lang te wachten omdat er een kwartiersdienst is.
Vragen
Ook Tweede Kamerleden wilde van Mansveld weten hoe vaak het voor komt. Na enig aandringen van CDA en D66 zegde Mansveld uiteindelijk toe om de NS te vragen om een indicatie te geven. Gedupeerde reizigers hoeven verder niet te rekenen op een schadevergoeding. Voor hen geldt de normale vertragingsregeling, aldus de staatssecretaris.
(c) Novum / ANP / Treinreiziger.nl