fbpx

Intercity direct op verzoek van Bombardier van spoor gehaald

08 apr 2014 14:29

De Intercity direct (voorheen Fyra) is dinsdagmiddag per direct uit de dienstregeling gehaald. De locomotieven zijn teruggeroepen door fabrikant Bombardier. Volgens de fabrikant zijn er problemen gevonden bij de stroomafnemers.

De Intercity direct riidt normaal ieder half uur tussen Amsterdam en Breda. Wanneer de treindienst weer hervat kan worden is op dit moment nog onduidelijk. Het spoorbedrijf hoopt later vanmiddag een prognose te kunnen geven. Reizigers moeten nu gebruik maken van de conventionele intercity via Leiden en Den Haag, die is zo´n half uur langzamer dan de InterCity Direct.

De Benelux (Den Haag HS – Brussel Zuid) – die ook door Traxx-locomotieven wordt getrokken – rijdt wel gewoon. De problemen doen zich namelijk alleen voor met het type locomotieven dat op de hogesnelheidslijn wordt ingezet. 

Fabrikant Bombardier verzorgt ook het onderhoud aan de locomotieven. "Zij zijn fabrikant en onderhouder. Dinsdagochtend hebben ze ons geadviseerd om de vloot te laten nakijken´´, zegt een NS-woordvoerder.

De Traxx-locomotieven zijn een gewild model van Bombardier. Tientallen spoorwegmaatschappijen in Europa hebben Traxx-locomotieven gekocht. Voor zover bekend doen de problemen zich echter alleen voor bij de Traxx-locomotieven die op de Nederlandse hogesnelheidslijn worden ingezet. NS is zelf overigens geen eigenaar van de treinen, maar huurt ze van de Britse leasemaatschappij Angel Trains.

De Traxx-locomotieven hadden in Nederland de voorloper van de Italiaanse Fyra V250 moeten zijn. Nu de Fyra V250 is afbesteld heeft NS nog eens 19 Traxx´en besteld. Die locomotieven moeten later dit jaar geleverd worden.

In de Tweede Kamer is er inmiddels door Stientje van Veldhoven (D66) een debat aangevraagd. Ze is bezorgd over de problemen. "Dit roept herinneringen op aan alle vertraging en kosten die de probleemtrein Fyra meebracht. Ik wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) horen hoe zij ervoor zorgt dat de reiziger niet opnieuw de dupe wordt. Daarom is een debat nodig´´, aldus Van Veldhoven.